Systemet med att dela in bibeln i kapitel och verser är av förhållandevis sent datum. Bibelns ursprungliga författare gjorde inga indelningar av texterna över huvud taget, utan det gjordes flera århundraden senare.
Det första försöket att dela upp den heliga skriften gjorde judarna efter den babyloniska fångenskapen, då de delade in skriftrullarna i stycken. Och under perioden år 500-900 åstadkom masoreterna, Baalei Ha-massora, en form av versindelning i de hebreiska skrifterna genom markering av versslut. Detta var emellertid system som skilde sig helt från det som vi hittar i våra biblar i dag.
Det var först på 1200-talet som dels ärkebiskop Stephen Langton (död år 1228) i Cambridge, dels en kardinal Hugo (som arbetade med att sammanställa en konkordans till den latinska vulgataversionen av bibeln) utarbetade den kapitelindelning som vi är bekanta med i dag. Och på mitten av 1400-talet delade så juden Mordecai Nathan och en annan lärd vid namn Athias in det hebreiska Gamla testamentet i verser.
Då det gäller Nya testamentet var det dock inte förrän år 1551 som det delades in på samma sätt i numrerade verser av den engelske boktryckaren Robert Etienne (Stephens) i hans fjärde upplaga av NT:s grekiska text. År 1555 publicerade han slutligen sin utgåva av den latinska bibelöversättningen, Versio Vulgata - den första kompletta bibeln med den nuvarande kapitel- och versindelningen.
(Det innebar att de första reformationsbiblarna i Tyskland och Norden hade kapitelindelning men saknade versindelning.)
Systemet är emellertid inte perfekt. På vissa ställen är Stephens indelningar felaktiga och bryter av mitt i ett sammanhang. På grund av dessa brister har ett nytt system, där versmarkeringar (siffror) kompletteras med en uppdelning i "vanliga" stycken, införts i många nya bibelöversättningar. Det gör det ofta lättare att läsa och få grepp om ett visst ämne.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|