Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Bibeln och berusningsmedel

Fråga: Vad säger bibeln om användning av berusningsmedel? Jag vet av personlig erfarenhet att hallucinogener framkallar religiösa upplevelser och man känner ofta en inre frid med dessa. Är det ändå fel? (M.S.)

Svar: Bibeln säger inte mycket om berusningsmedel. Det enda som nämns är alkohol.

Kung David skriver i hundrafjärde psalmen att "vin gläder människans hjärta" (Ps 104:15) och kung Salomo förklarar att vin är en lämplig dryck för den som har "en bedrövad själ" (Ords 31:6). Det var så Gud en gång avsett att vinet skulle användas. Till människans glädje: "Vinet gör livet glatt!" (Pred 10:19) "Drick ditt vin med glatt hjärta!" (Pred 9:7) "Deras hjärtan skall glädja sig som av vin" (Sak 10:7).

Därför varnar bibeln också för missbruk (Ef 5:18, 1 Tim 3:3) för om berusningen går till överdrift kan man tappa både sans och vett (Hos 4:11), bli omtöcknad (1 Mos 49:12) och aggressiv (Ords 23:29-30). Och om man blir beroende av alkohol (Tit 2:3, Jes 5:11,22 och Ords 23:35) så kan det få dystra följder (Ords 21:17).

Några andra berusningsmedel nämns inte i bibeln. Men rent allmänt ska det ju ändå sägas att det faktum att en drog ger en religiös upplevelse inte betyder att den är av något värde.

Redan ordet "hallucinogen" säger ju vad det handlar om - hallucinationer. Kort sagt fantasier, inbillning, illusioner etc - någonting som inte är äkta utan bara skapat av vårt eget (drogberusade) medvetande. Dessutom är alla hallucinogener mer eller mindre beroendeframkallade, om inte fysiskt så dock psykiskt, om upplevelsen är behaglig och tillfredsställer olika behov och vi följaktligen vill ha den om och om igen.

Konsekvensen blir alltså att vi slår oss till ro med illusionen - och går miste om verkligheten.

Syftet med vår tillvaro är att vi ska gå vidare från den här fysiska existensen till en evig, andlig existens. Men förutsättningen för det är att vi i det här fysiska livet tar emot Guds ande, så att den förenar sig med vår mänskliga ande (det som brukar kallas att "bli född på nytt") och gör det möjligt för oss att slutligen uppstå eller förvandlas till evigt liv.

Det är något som inga hallucinogener - oavsett hur mycket illusion av gudskontakt de än må ge oss - kan åstadkomma.

En religiös upplevelse som man får genom droger är alltså precis lika meningsfull som en miljonvinst man får i drömmen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Var vinet alkoholfritt på Jesu tid?
I vår bibelgrupp kom vi in på om vinet på Jesu tid var med eller utan alkohol. Jesu första underverk var ju att göra vatten till vin på ett bröllop. Skulle inte Jesus ha kunnat dricka vin om det var alkoholhaltigt?

Är det synd att dricka och festa?
Jag undrar i fall det är fel att "supa" när man är kristen? Är det fel att dricka och vara ute och festa när man är kristen? Jag vet att man inte kommer närmare Gud genom det, men är det synd?

Är det fel att skåla?
Min mamma är ett Jehovas vittne. Vid festliga tillfällen då man ska skåla med varandra så gör inte min mamma det. Hon säger att skål betyder döda. Är det sant? Och om det är sant, var nånstans i bibeln står det något om det?

Jesu första underverk
Jag har alltid undrat över Jesu första under. Om han som första under väckt upp ett dött barn eller drivit ut en ond ande - då hade jag förstått. Men Jesus tillverkade vin till ett stort sällskap. Det var förmodligen också alkohol i vinet.

Vad var en nasir?
I bibeln finns uppgifter om att olika personer 'avlagt nasirlöfte' och blivit 'nasirer'. Vad innebar det?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...