Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Jesu första underverk

Fråga: Jag har alltid undrat över Jesu första under. Om han som första under väckt upp ett dött barn eller drivit ut en ond ande - då hade jag förstått. Men Jesus tillverkade vin till ett stort sällskap. Det var förmodligen också alkohol i vinet. (G.O.)

Svar: Både i konsten och i människors föreställning har Jesus gjorts till en asketisk, gloriaförsedd, närmast feminin figur med fina drag, ljust, långt och vågigt hår (bland alla svartmuskiga lärjungar) och vita kläder (medan alla andra har kläder i olika färger) som vandrar fridfullt omkring i ett grönskande landskap, talar milt och vänligt till alla, hjälper alla, tar små barn i famnen och är snäll, snäll, snäll. Det är en Jesus som absolut inte skrattar utan sitter lite avsides under bröllopet i Kana och ser med vemodig blick på gästerna som dricker vin och dansar och förlustar sig.

I själva verket var hela Jesu liv på jorden ett alltigenom mänskligt liv. Han var en helt vanlig jude som såg ut som vilken jude som helst (möjligen lite mer muskulös eftersom han jobbat som snickare och murare ända sedan ungdomen) och levde som vilken jude som helst. Han åt och drack och skötte sina övriga mänskliga behov precis som alla andra. Han kom till bröllopsfesten i Kana precis som alla andra inbjudna. Han deltog i skålarna för brudparet. Han var med och sjöng och dansade med bruden och brudgummen (som förmodligen var släktingar till hans familj eftersom även Maria var där). Och så råkade vinet ta slut, Jesu mamma bad sin son ställa upp och hjälpa den generade värden - och Jesus hjälpte till genom att förvandla vatten till vin.

Kort sagt - att det blev just vinundret som blev Jesu första underverk berodde enbart på att Jesus och lärjungarna råkade vara bjudna på bröllop, att värden av någon anledning skaffat hem för lite vin (som var den självklara festdrycken) och att vinet råkade ta slut. Om vinet hade räckt så skulle det ha varit något annat som blivit Jesu ”första tecken” - och då hade man kunnat ställa samma fråga om det...

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Var det Jesus som gifte sig i Kana?
"Värden" på ett bröllop brukar vara brudgummen. I Kana är det Jesus.

Var vinet alkoholfritt på Jesu tid?
I vår bibelgrupp kom vi in på om vinet på Jesu tid var med eller utan alkohol. Jesu första underverk var ju att göra vatten till vin på ett bröllop. Skulle inte Jesus ha kunnat dricka vin om det var alkoholhaltigt?

Är det synd att dricka och festa?
Jag undrar i fall det är fel att "supa" när man är kristen? Är det fel att dricka och vara ute och festa när man är kristen? Jag vet att man inte kommer närmare Gud genom det, men är det synd?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...