Svar: Det är svårt att med säkerhet säga hur många människor som levde i Jerusalem på Jesu tid och hur många som vistades där under påsken då han avrättades. Det finns exempelvis inte några folkräkningsuppgifter att tillgå. Men man kan ändå komma fram till en förhållandevis bra uppskattning.
Om vi börjar med Romarriket, så hade det cirka 100 miljoner invånare vid vår tideräknings början. Av dem bodde 1,2 miljoner i Rom, som var rikets största stad, följd av Alexandria och Antiokia.
Palestina som helhet hade mellan tre och fyra miljoner invånare, och enligt historieskrivaren Tacitus bodde 600 000 av dem (män, kvinnor och barn) i Jerusalem.
Men vid de stora högtiderna ökade antalet människor i Jerusalem dramatiskt. Enligt den judiska religionen skulle nämligen alla som kunde bege sig till Jerusalem och templet för att fira högtiden där, och då gick man bokstavligen man ur huse och vallfärdade till staden på Sions berg.
Särskilt viktigt var det vid påskhögtiden. Då kom man inte bara från Palestina, utan även de judar som var bosatta runtom i Romarriket (det rörde sig om sammanlagt cirka fyra miljoner) försökte ta sig till Jerusalem för att fira påsken där. Totalt räknar man med att omkring tre miljoner människor befann sig i Jerusalem över påsken och den vecka som det osyrade brödets högtid varade. Det låter visserligen mycket, men som en jämförelse kan ju nämnas att cirka 2,5 miljoner muslimska pilgrimer samlas i den heliga staden Mecka vid Offerhögtiden (Id al-Adtha) varje år.
Uppgiften om antalet judar som firade påsken i Jerusalem bekräftas också från trovärdigt håll, nämligen av Cestius som var ståthållare i Palestina under en del av Neros regeringstid. För att få reda på hur många judar som deltog i påskfirandet lät Cestius prästerna räkna antalet påskalamm som slaktades.
Enligt seden skulle alla familjer slakta ett lamm till påskmåltiden (lammets blod offrades i templet). Det året offrades 256 500 lamm. Eftersom man alltid måste vara minst tio (och ofta var fler) personer vid en påskmåltid, skulle det betyda att det var uppskattningsvis tre miljoner människor som firade påsken i Jerusalem.
Att det faktiskt fick plats så många människor i staden framgår av den judisk-romerske historikern Josefos redogörelse för Jerusalems förstörelse år 70.
När den judiska revolten började år 67, under kejsar Neros tid, ökade antalet människor i Jerusalem snabbt i och med att judar från alla delar av Romarriket begav sig dit för att söka skydd innanför stadens höga murar. Josefos berättar att när romarna anförda av Titus belägrade staden år 70 fanns det 2,7 miljoner människor innanför Jerusalems murar. Under belägringen dog 1,1 miljoner judar och 97 000 togs till fånga av de romerska styrkorna för att sedan säljas som slavar.
Så den siffra på tre miljoner som du nämner är nog både möjlig och sannolik.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|