Svar: Nya världens översättning har gjorts direkt från hebreiska, arameiska och grekiska till modern engelska av en kommitté.
Som grund för översättningen av Gamla testamentet använde man Rudolf Kittels "Biblia Hebraica" (utgiven 1951-1955). 1984 års reviderade upplaga av Nya världens översättning har moderniserats i överensstämmelse med 1977 års upplaga av "Biblia Hebraica Stuttgartensia". Dessutom konsulterades Dödahavsrullarna och tidigare översättningar till andra språk.
När det gäller Nya testamentet använde man i första hand den grekiska text som bearbetats av Westcott och Hort (utgiven 1881), liksom andra tidiga översättningar till andra språk.
Vilka medlemmarna i kommittén är, eller vilken bakgrund och utbildning de har, är inte känt, eftersom de begärde att få vara anonyma. Kommittén bestod dock uteslutande av medlemmar av Jehovas vittnen.
Översättningen kom från början ut i delar, under åren 1950-1960. Den engelska översättningen har sedan legat till grund för utgåvorna på andra språk.
Detta sistnämnda - att göra en översättning från en översättning - är (oavsett den ursprungliga översättningens kvalitéer) naturligtvis en svaghet, eftersom varje "översättningssteg" oundvikligen innehåller en mängd möjligheter till fel. Man kan lätt se hur riskabelt det är med en "fler-etappsöversättning" om man översätter en helt vanlig text från svenska till hebreiska eller grekiska och sedan tillbaka till svenska.
Redan dessa två "steg" - där vissa ord kan översättas på en mängd olika sätt i varje steg - ger i slutänden ett antal olika översättningsvarianter som alla är lika språkligt korrekta, men där naturligtvis bara en stämmer med den ursprungliga texten (och kanske inte ens det, ifall det inte finns något ord/uttryck i "språk nr 2" som har exakt samma innebörd som ordet/uttrycket i grundtexten).
Rent generellt är det följaktligen långt "säkrare" att använda en direktöversättning från grundspråket.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|