Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Är våra dagar räknade?

Fråga: Om jag har förstått Bibeln rätt så är våra dagar bestämda redan innan vi föds. Kan vi då inte själva påverka hur länge vi får leva? (M.J.)

Svar: Jag antar att du syftar på orden i Psaltaren 139:16:

"Dina ögon såg mig när jag ännu var ett outvecklat foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, de var bestämda innan någon av dem hade kommit"

Orden i denna psaltarvers är ett vittnesbörd om hur Gud engagerar sig i varje enskild människa - hur han ser henne redan innan hon är född.

Uttrycket "alla mina dagar" betyder ju egentligen samma sak som "mitt liv" och följaktligen skulle meningen lika gärna kunna skrivas: "Mitt liv blev skrivet i din bok, det var bestämt innan det hade börjat".

Att alla människans dagar är bestämda, att vårt liv är bestämt, innebär följaktligen att Gud har bestämt att vi ska bli till, att vi ska avlas - oavsett om sedan våra livsdagar blir fem eller 50 eller 5000 efter avlelsen. Det som är bestämt är vårt liv, oavsett hur långt eller kort det blir, dvs alla våra livsdagar, inte antalet dagar eller vad som ska hända under dessa dagar, under vårt liv.

Man skulle kunna göra en lite haltande jämförelse med att en förälder har fattat beslut om att ett barn så småningom ska läsa på universitet. Då skulle barnet kunna säga att "min vistelse på universitetet var bestämd innan den hade börjat". Det betyder inte att det på förhand var fastslaget exakt hur många dagar barnet skulle studera på universitetet, vad som skulle ske varje enskild studiedag eller vilka studieresultat och examina barnet skulle uppnå - utan bara att barnet skulle läsa på universitet.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kallar inte Gud alla människor?
Det finns de som hävdar att Gud inte söker alla. Finns det stöd för en sådan åskådning i bibeln?

Hade Judas något val?
Om det var bestämt på förhand i profetiorna att Judas skulle förråda Jesus, då hade han väl inget val? Då var det ju redan bestämt. Men då måste han väl betraktas som oskyldig?

Bestraffar Gud ett fritt tänkande?
Om vi inte lyder Gud, utan handlar efter vår egen fria vilja som han har gett oss, då straffas vi med döden. Knappast särskilt gudomligt, eller hur?

Predestinationsläran
Predestinationsläran baserar sig på några få bibelord, bl a några uttalanden av Paulus i Romarbrevet.

Fri vilja i himlen?
Har vi en fri vilja även i nästa tillvaro? Måste det då inte kunna bli konflikter och människor som bryter mot Guds vilja även där?

Vilka är Guds utvalda?
Jesus var den första människan som uppstod till evigt liv, men han skulle följas av 'många bröder'.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...