Svar: Amishfolket är kristna. De stammar från en kristen rörelse som kallas anabaptister och uppstod i Europa på 1520-talet. Namnet kom av att de förkastade barndopet och menade att dopet skulle följa på omvändelsen och utgöra en bekräftelse på individens tro.
Anabaptisterna höll dessutom fast vid en rad bibliska principer som pacifism, avvisande av edsavläggelse etc. Eftersom de var svårt förföljda av den etablerade kyrkan flydde många till Holland, där den f d katolske prästen Menno Simons blev deras ledare. Mennoniterna, som de kom att kallas, spred sig åt olika håll, till Tyskland och Schweiz och även till södra Ryssland.
I Emmenthal i Schweiz fanns en mennonitisk präst som hette Jakob Amman, och vars efterföljare fick benämningen Amish. Han hävdade för sin församling en mycket strikt tolkning av läromässiga och disciplinära frågor. Medlemmarnas kläder var t ex bestämda av noggranna religiösa regler. De fick inte ha några knappar, utan hölls ihop med hyskor och hakar, medan däremot skorna skulle ha knappar i stället för skosnören. Kvinnorna skulle alltid bära förkläde och huvudbonad, och männen skulle ha bredbrättade hattar samt långt hår och skägg men inte mustasch.
På 1720-talet emigrerade många Amish till Nordamerika, där de bildade egna samhällen i första hand i Pennsylvania, men även längre västerut i Ohio, Indiana, Illinois och Iowa.
Amishfolket lever fortfarande mycket isolerat, och man tillåter inga äktenskap med någon utanför den egna gruppen. Fortfarande strävar man efter att bevara 1600-talssamhällets seder och bruk. Man använder inte elektricitet, de enda transportmedlen är häst och vagn (bilar är förbjudna, men däremot är rullskridskor tillåtna!), och man bär de traditionella kläderna. Amishfolket har inga kyrkor, utan håller gudstjänster i husen. De tjänstgörande prästerna lottas fram.
För oss blev väl amishfolket mest känt genom filmen "Vittne till mord" med Harrison Ford, som utspelas i ett amishsamhälle.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|