Svar: Jesus är inte någon biolog och han sysslar inte heller med någon exakt vetenskaplig framställning, han håller inte på med någon föreläsning i biologi, utan han talar om himmelriket och gör en jämförelse med ett träd eller en buske som växer upp ur ett litet frö. Och då säger han att det som slutligen blir till ett träd där till och med fåglar kan bygga bo börjar som "världens minsta lilla frö" - och precis likadant är det med Guds rike.
Jesus använde sig helt enkelt av en liknelse som hans åhörare kunde förstå, och han använde ett ledigt, vardagligt bildspråk precis som vi gör i dag. Han kunde naturligtvis ha använt formuleringen "ett av världens minsta frön", men det var ju inte frönas storlek liknelsen handlade om, utan Guds rike.
Vi kan använda samma uttryckssätt i dag när vi till exempel talar om kristendomen som religion. Vi kan säga att den började som den minsta tänkbara rörelse, bara en handfull människor, och sedan växte den så att det i dag finns miljoner kristna församlingar runtom i hela världen.
Då skulle alltså någon "felfinnare" i framtiden kritisera detta uttalande och säga att det är felaktigt därför att den första kristna skaran inte alls var den "minsta tänkbara rörelsen" (man kan ju tänka sig en organisation bestående av bara tre personer och lärjungarna var tolv stycken!) och att vårt tal om "en handfull" människor" är vetenskapligt felaktigt (det ryms inte en enda människa i en hand!). Inte heller finns det kristna församlingar "i hela världen" (det finns till exempel ingen församling i Antarktis, på Mount Everest eller i jordkällaren vid felfinnarens sommarstuga!)
Uppriktigt sagt - att kritisera Bibeln med den typen av argumentering är så löjligt att det egentligen inte ens är värt att kommentera. Den här sortens "felaktigheter" har över huvud taget ingenting med Bibelns trovärdighet att göra.
Slutligen är det ju faktiskt så att Bibeln är författad av vanliga människor som använde sin tids formuleringar och uttryckssätt. Att skilja ut bildliga framställningar från faktiska redogörelser är något vi klarar alldeles utmärkt i vårt dagliga liv, när vi läser tidningar och pratar med varandra. Det måste vi göra även när vi läser Bibeln, även om det ibland kan vara svårare eftersom människor för 2-3000 år sedan använde sig av andra uttryckssätt än vi gör i dag. Deras världsbild var annorlunda, deras bildspråk var annorlunda, deras humor var annorlunda, deras kunskaper och deras dagliga liv var annorlunda.
Och därför måste man, när man läser Bibeln (precis som vid studiet av vilka andra antika texter som helst), utgå från den tidens sätt att tänka, skriva och uttrycka sig - och med utgångspunkt från de kunskaperna förstå vad det är författarna vill säga.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|