Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Mångkultur och kristen tro

Fråga: Hur bör man egentligen ställa sig till frågor om mångkultur, multietniska samhällen och nationalism som kristen? (S.)

Svar: Hur bör man som kristen ställa sig till frågor om mångkultur och multietniska samhällen? Ja, Bibeln innehåller inga direktiv av något slag, men om vi ska ta Jesus själv, de första kristna och apostlarna som förebilder så är svaret enkelt. Hela kristendomens begynnelse och historia är mångkulturell i allra högsta grad.

Galileen, där Jesus växte upp, var liksom övriga Palestina ett multietniskt samhälle. Landet var präglat av flera olika folk, kulturer och religioner - främst judisk, grekisk och romersk (där fanns både judiska och grekiska städer, alla under romersk överhöghet), men där fanns även inslag av asiatisk, egyptisk och afrikansk kultur. Trots det tog Jesus aldrig ens upp ämnet. Han var själv jude och trogen den judiska kulturen och religionen, men han sa aldrig ett enda ord om andra kulturer eller religioner. Han kritiserade inga främmande folk eller trosriktningar. Hans budskap gällde alla människor oavsett varifrån de kom, var de levde eller vilka religioner de bekände sig till. Han talade till dem som ville lyssna.

Det gällde även de första kristna och apostlarna. Vid pingsten år 30 blev hundratals människor från olika länder övertygade om att Jesus var Messias efter att ha hört evangeliet förkunnas på sina respektive språk. Evangelisten Lukas berättar att de som blev omvända och tog med sig tron på Jesus hem var människor födda i asiatiska Partien och Medien, i Persien, i Mesopotamien (nuvarande Irak), i Mindre Asien, på Kreta, i Egypten, Libyen och Arabien.

Rörligheten mellan länderna var stor och självklar. Aposteln Paulus var född i Turkiet men hade som ung flyttat till Jerusalem i Judeen där han fått sin utbildning. Barnabas, som var med Paulus på hans resor, var född på Cypern men flyttade till Judeen. Paulus medarbetare Priscilla och Aquila hade kommit som flyktingar från Rom till Grekland, där de bodde när de lärde känna honom. De flyttade sedan vidare till Turkiet.

När det så gäller hur vi som kristna ska ställa oss till frågor om mångkultur och multietniska samhällen (frågor som alltså handlar om invandring och flyktingpolitik), så gäller samma principer som för vårt handlande i alla andra sammanhang. "Älska din medmänniska som dig själv" och "Behandla andra så som du själv vill bli behandlad". Som kristna är alltså detta vad som måste vara avgörande i alla beslut vi fattar - politiska och andra.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Talar Bibeln om invandrare eller främlingar?
I den senaste översättningen av bibeln till svenska står det i Sak 7:10: "Förtryck inte änkan och den faderlöse, invandraren och den fattige." Jag har för mig att den tidigare översättningen hade ordet "främlingen" istället för "invandraren". Har man börjat översätta bibeln med propaganda numera? Jag anser verkligen inte att dessa ord är synonymer. Man drar sig alltså inte för att förvanska bibeltexter - skrämmande!

Slav och träl på Bibelns tid
Säg mig -- vad är det för skillnad på slav och träl? Är det olika begrepp?

Var israeliterna rasister?
I Gamla testamentet står det att man kan sälja självdöda kadaver som mat till invandrare. Är det en regel vi ska följa också, eller...?

Israeliternas slaveri i Egypten
Varför var Israels folk slavar i Egypten i 430 år istället för 400 år, som Gud hade sagt till Abraham?

Vad säger Nya testamentet om främlingar i landet?
När jag läser Nya Testamentet så kan jag inte hitta något om hur man ska behandla främlingar i landet. Och om det står där, vill jag veta om det även står hur främlingar ska leva och vara i det nya landet? För det var väl ett ömsesidigt handlande som avsågs när Gamla testamentet talade om detta?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...