Svar: Kyrkoåret är kyrkans helg- och festcykel. Det börjar den första söndagen i advent och slutar med Domsöndagen. Under årets olika högtider använder man liturgiska färger på kyrkotextilierna - altarklädsel, mässhakar etc.
Det här bruket finns omtalat ungefär sedan 800-talet, men på medeltiden varierade färgerna avsevärt. Det var först på 1200-talet som den västliga (romerska) kyrkan fastställdes vilka färger som skulle användas. När Svenska kyrkan upptog en liturgisk färgkanon i början av förra seklet anslöt man sig till den romerska ordningen och kyrkoårets fem färger är följaktligen vitt, rött, lila, grönt och svart.
Vitt - Glädjens och renhetens färg som används under själva festen då glädjen står i centrum, exempelvis julen, Påskdagen, tiden efter påsk, och pingsten. Men den vita färgen används även under andra högtider som dop och vigsel.
Rött - Den helige andes, blodets och kärlekens färg. Vid pingsten påminner den om elden när den helige Ande blev utgjuten, och på annandag jul om martyrerna, människorna som dog för sin tro på Jesus. Rött är också den färg som används på Johannes döparens dag (midsommarafton).
Lila - Förberedelsens, biktens och botens färg. Denna färg är kyrkoårets allvarligaste färg och den används under förberedelsetiden före årets största fester, jul och påsk. Det är en tid av betänksamhet då man förbereder sig för vad som ska komma genom att tänka efter om man lever sitt liv på rätt sätt och hur viktigt det är med förlåtelse.
Grönt - Växtens färg. Den talar om växtlighet, inte bara i naturen utan också i vårt eget liv. Den påminner oss om att vi också måste växa till, i ande och sanning i våra kristna liv. Den gröna färgen är efterfestens färg och används bl.a under Trettondagstiden och sedan en stor del av sommaren och hösten fram till Domsöndagen, en period då man får bearbeta det som har varit och växa i tro.
Svart - Sorgens färg som bara används en dag under kyrkoåret, på Långfredagen, som påminnelse om Jesu död på korset, samt vid begravningar.
Vid sidan av de här färgerna kan det även förekomma andra färger, exempel blått på Marie bebådelsedag och grått på Askonsdagen och vardagarna under fastan. Likaså kan vitt ibland ersättas av gult. Det finns ingen absolut fastslagen regel och det kan alltså förekomma lokala avvikelser. Men de först nämnda fem färgerna är de "officiella" liturgiska färgerna.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|