Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Kejsar Konstantin och Bibelns kanonisering

Fråga: Vad hade kejsar Konstantin för roll i urvalet av vilka böcker som skulle ingå i den kristna Bibeln? Enligt många var det han som bestämde vilka böcker som skulle vara med och vilka man skulle slänga. (Y.F.)

Svar: Ingen alls!

Det var inte Konstantin som bestämde vilka skrifter som skulle vara med i Bibeln. Det finns inga historiska uppgifter som ens antyder att kejsaren skulle ha haft något med Bibelns innehåll att göra. Och att han skulle ha kunnat "slänga" skrifter som redan fanns i tusentals kopior och översättningar över hela romerska riket är naturligtvis helt omöjligt.

Gamla testamentet hade varit komplett och judendomens heliga skrift redan 600 år före Konstantins tid, och den äldsta sammanställningen av Nya testamentets skrifter som överensstämmer med innehållet i vårt NT är från år 170 - hundra år innan Konstantin föddes. Fortfarande cirkulerade det dock vissa skrifter som olika församlingar hade olika uppfattningar om, varför kyrkans ledare (och där ingick inte Konstantin) började dra upp riktlinjerna för en slutgiltig kanonisering av Nya testamentets böcker och brev. Man enades om att endast ta med sådana skrifter som man visste a) hade författats av apostlar eller apostlalärjungar, b) hade bevarats i församlingen ända sedan de skrevs, och c) inte innehöll något som stred mot den tro som undervisats i den kristna församlingen sedan den bildades.

År 367 - alltså trettio år efter Konstantins död - sammanställde så biskop Athanasios i Egypten en förteckning som omfattade de tjugosju böcker som vi har i våra Nya testamenten i dag. Trettio år senare, år 397, beslutade den kristna kyrkans centrala ledning (vid kyrkomötet i Karthago) att godkänna denna förteckning som slutgiltig.

Kejsar Konstantin var alltså inte inblandad i denna kanoniseringsprocess över huvud taget.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kyrklig censur och åsiktsförtryck
Vid det kyrkomöte i Nicaea som sammankallades år 325 antogs den nicenska trosbekännelsen. Därefter måste alla kristna bekänna sig till dess principer. Alla andra åsikter förklarades kätterska och förbjöds. Var inte allt detta censur och åsiktsförtryck?

Bibelns originaltexter
Jag har läst att någon orginaltext inte finns till varken NT eller GT. Att Ruts bok, Klagovisorna, Paulus brev till Filipperna är för alltid borta. Är det så? Vad var Dödahavsrullarna? Det är väl GT?

Vad togs bort ur Bibeln?
Man hade tydligen ett möte i Nicaea för ett antal hundra år sedan där man "sanerade" Bibeln. Vad tog man bort och varför. Kommentar?

Biskoparna på kyrkomötet i Nicaea år 325
Vad hette de 200 biskoparna som kallades till möte av kejsar Konstantin 325? På den tiden var ju de kristna grupperna förtryckta och inga kristna kyrkor kunde verka öppet. Vilka "biskopar" anslöt sig till sin förmodade bödel för att bilda en enig kyrkostat?

Kejsar Konstantin och Nya testamentet
Man har med pålitlig forskning kunnat påstå att Konstantine den store icke var Kristen, utan en soldyrkare men det var ändå han som satte ihop det Nya Testamentet. Han valde bara de dokument som beskrev Jesus som gudomlig och inte Jesus som människa. Gör inte detta Nya Testamentet till en halvt opålitlig "bok" (böcker)?

Jesu födelsedag
Om man nu vet att Jesus inte föddes den 25 dec, varför fortsätter då kyrkan med att envisas predika det budskapet?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...