Svar: Ingen alls!
Det var inte Konstantin som bestämde vilka skrifter som skulle vara med i Bibeln. Det finns inga historiska uppgifter som ens antyder att kejsaren skulle ha haft något med Bibelns innehåll att göra. Och att han skulle ha kunnat "slänga" skrifter som redan fanns i tusentals kopior och översättningar över hela romerska riket är naturligtvis helt omöjligt.
Gamla testamentet hade varit komplett och judendomens heliga skrift redan 600 år före Konstantins tid, och den äldsta sammanställningen av Nya testamentets skrifter som överensstämmer med innehållet i vårt NT är från år 170 - hundra år innan Konstantin föddes. Fortfarande cirkulerade det dock vissa skrifter som olika församlingar hade olika uppfattningar om, varför kyrkans ledare (och där ingick inte Konstantin) började dra upp riktlinjerna för en slutgiltig kanonisering av Nya testamentets böcker och brev. Man enades om att endast ta med sådana skrifter som man visste a) hade författats av apostlar eller apostlalärjungar, b) hade bevarats i församlingen ända sedan de skrevs, och c) inte innehöll något som stred mot den tro som undervisats i den kristna församlingen sedan den bildades.
År 367 - alltså trettio år efter Konstantins död - sammanställde så biskop Athanasios i Egypten en förteckning som omfattade de tjugosju böcker som vi har i våra Nya testamenten i dag. Trettio år senare, år 397, beslutade den kristna kyrkans centrala ledning (vid kyrkomötet i Karthago) att godkänna denna förteckning som slutgiltig.
Kejsar Konstantin var alltså inte inblandad i denna kanoniseringsprocess över huvud taget.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|