Svar: Det beror på hur tidigt breven började kopieras och spridas, vilket vi inte vet något om. Paulus skrev och skickade sina brev under 50-talet och början av 60-talet och det var brev som var riktade till enskilda församlingar där han tog upp olika frågor och interna problem som de hade.
Breven till församlingen i Tessalonika, som för övrigt är de äldsta bevarade nytestamentliga skrifterna, skrevs i början av 50-talet. Och brevet till galaterna skrev han i Efesus omkring år 55. Det första brevet till Korint skickade han från Efesus någon gång före pingsten troligen år 58. Det andra Korintierbrevet skickade han från Makedonien på hösten samma år. Romarbrevet skrevs från Korint på vintern 58-59 innan han skulle resa till de fattiga i församlingen i Jerusalem med pengar han samlat ihop. När han skrev breven till församlingarna i Efesus och Kolosse och till Filemon satt han fången, antingen i Cesarea eller i Rom, vilket innebär att de måste ha skrivits ca år 60-62. Filipperbrevet skrev han under slutet av sin fängelsetid i Rom, alltså ca 63-64. Och breven till Timoteus antas ha skrivits därefter.
Hur snart man sedan började göra kopior på de här breven och låta andra församlingar ta del av dem är väldigt svårt att säga. Men eftersom Matteus, Markus och Lukas alla skrev sina evangelier på 60-talet, så bör de ha tagit del av något eller några av dem. Och vad det gäller Lukas så kan man nog vara säker på att han åtminstone hade kunskap om de ämnen som Paulus behandlade i breven, eftersom han var tillsammans med Paulus både på hans resor och under apostelns fängelsetid i Caesarea och Rom. Även om han inte läste breven som Paulus skickade, så hade de säkert många samtal om de frågor och problem som Paulus tog itu med att besvara i sina brev till de olika församlingarna.
När det däremot gäller Johannes, så är saken annorlunda. Han var verksam i Efesus, i den församling som Efesierbrevet riktades till och som Paulus för övrigt själv hade grundat. Där fanns utan tvekan det brevet bevarat, så det kan man nog utgå från att Johannes hade läst. Och vid det laget hade säkert även de andra breven som Paulus skickat till andra församlingar kopierats och nått andra kristna än bara brevens adressater.
För övrigt kan man utgå från att Paulus brevskrivande knappast kan ha inskränkt sig till det fåtal brev som finns bevarade i Nya testamentet, utan att han skrev många fler brev som sedan kom att gå förlorade. Vilka andra församlingar som fick brev från honom, hur de kopierades och vilka som slutligen kom att läsa dem vet vi ingenting om.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|