Svar: När biben talar om olja är det praktiskt taget alltid olivolja som avses. Visserligen kände man till olja från exempelvis sesamfrön och nötter, men olivoljan var vid sidan av spannmål och vin en av de främsta produkterna i Palestina. Den utvanns ur oliven genom pressning eller malning. Den finaste oljan kom från färska gröna oliver - särskilt om de stöttes i mortel - och det ansågs att det var i Galiléen den bästa oljan producerades.
Långt tillbaka förvarade man oljan i horn (hebr keren), men senare hade man den i flaskor och krus.
Olivoljan användes till många olika ändamål. Man hade den i matlagningen och använde den på samma sätt som vi använder olika sorters fetter som smör, margarin och matolja. Den användes i oljelampor för att ge ljus. Och den användes dagligen som hår- och hudolja. Man smorde in sig när man badat och tvättat sig, främst för att skydda huden - särskilt ansiktet - i det varma och torra palestinska klimatet. Kvinnor använde ofta parfymerad olja.
(När man hade sorg, lät man bli att smörja in sig med olja, så när man sedan började smörja in sig igen visade det att sorgeperioden var över.)
Vidare användes olivoljan som massageolja (en njutning som för övrigt var förbjuden under faste- och sorgeperioder) och som ”gurgelvatten” vid olika halsåkommor. Medicinskt användes man olja på sår och skador.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|