Svar: Från början brukade den kristna församlingen högtidlighålla årsdagen av varje martyrs död, men förföljelserna mot de kristna gjorde att det till slut blev så många martyrer att man inte kunde hedra alla på det här viset. Därför gjorde man i stället så att man instiftade en dag - i början var det olika dagar i olika församlingar - som man ägnade åt alla martyrernas minne.
I början av 800-talet beslutades det emellertid att högtiden skulle hållas den 1 november, och att man inte bara skulle hedra dem som dött martyrdöden, utan även andra föredömliga heliga (vilket är vad ordet ”helgon” betyder) som dött. Därav namnet på högtiden: Alla helgons (dvs heligas) dag.
Så småningom infördes i omedelbar anslutning till Alla helgons dag, dvs den 2 november, vad som fick benämningen Alla själars dag. Den ägnades minnet av alla döda och de hedrades då genom att man smyckade gravarna, tände ljus etc.
År 1953 gjorde vi i Sverige Alla helgons dag till en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller under tiden 31 oktober - 6 november. Alla själars dag försvann och i stället kom Alla helgons dag att överta dess funktion som gravsmyckningsdag.
Den dag då man tidigare firade Alla helgons dag, den 1 november, benämns numera i stället i almanackan Allhelgonadagen.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|