Svar: Trettondedag jul, även kallad Trettondagen, har firats som en Kristusfest ända sedan fornkyrkans tid. Man har särskilt observerat sådana bibliska händelser som framhävde Jesus som Guds son: födelsen, de vise männen, dopet i Jordan och vinundret i Kana. Därför kom den också att kallas Epifaniadagen (av det grekiska epiphaneia = "uppenbarelse"), dvs Kristi uppenbarelses fest.
Efter det att man beslutat att fira Jesu födelse den 25 december blev trettondedagens firningsämne de vise männens tillbedjan, dvs de österländska stjärntydarnas besök hos den nyfödde Jesus då de hälsade honom med gåvor som myrra, guld och rökelse. Legenden har även gjort de "vise männen" till konungar, och Trettondedagen brukar följaktligen även kallas Heliga tre konungars dag (fastän det inte ens står någonstans i Bibeln att de vise männen eller konungarna var just tre stycken).
I gamla tider betraktade man trettondedagen som avslutningen på julen och ibland rentav som början på det nya året.
Under medeltiden, när man ofta framförde dramatiseringar av välkända bibliska berättelser i kyrkorna, brukade man på Trettondedagen i kyrkorna uppföra skådespel som åskådliggjorde det ämne som firades den dagen. Seden med stjärngossar är ett element som lånats från sådana religiösa spel och som sedan levt kvar i folktraditionen.
Kyrkans texter under de närmaste söndagarna efter 6 januari talar om hur Guds härlighet uppenbaras.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|