Svar: Det här ordet, "mammon", som kommer av det arameiska ordet mamonas, betyder helt enkelt "förmögenhet", "rikedom" eller "jordisk egendom".
Vad innebär det då när Jesus säger att man inte kan tjäna både Gud och mammon på samma gång (Matt 6:24 och Luk 12:15)?
Är pengar något ont?
Naturligtvis inte. Pengar är ju bara ett hjälpmedel när vi ska omvandla vårt arbete till en vara eller en tjänst - i grund och botten en form av utvecklad byteshandel. De har i sig själva inte något som helst moraliskt värde, utan är endast ett medel att åstadkomma något, att få något, att tillgodose egna eller andras behov.
Och det är där moralen kommer in i bilden.
Vi har möjlighet att använda dem till både ont och gott. Det är som med allt annat här i världen - inga föremål eller företeelser kan i sig själva vara onda eller "syndiga", utan det är avgörande är om vi använder dem i ett ont eller gott syfte.
Så när pengarna blir ett självändamål, när vår strävan efter pengar bara har vår egen tillfredsställelse, våra egna behov, vår egen ägandelusta som mål - då låter vi mammon styra oss. Då är mammon vår herre och vi är mammons tjänare eller slavar.
Och då kan vi inte samtidigt lyda Gud.
Därför kunde Jesus säga:
"Hur svårt är det inte för dem som har pengar att komma in i Guds rike. Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike" (Luk 18:24-25)
Inte på grund av pengarna som sådana, utan på grund av fixeringen vid pengarna.
"De som vill bli rika låter sig snärjas av frestelsen och faller offer för alla de dåraktiga och skadliga begär som störtar människorna i fördärv och undergång. Kärleken till pengar [dvs inte pengarna i sig själva, utan kärleken till dem] är roten till allt ont; genom den har många förts bort från tron och vållat sig själva mycket lidande" (1 Tim 6:9-10)
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|